keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Aitoa ja alkuperäistä saamelaiskulttuuria, kiitos! - tunnelmia Lapin matkailuparlamentista

Lapin matkailuparlamentti järjestettiin 3.-4.10.2012 Inarissa ja Saariselällä, ja olin mukana tapahtumassa kuulostelemassa kentän kuulumisia. Tänä vuonna parlamentin teemana oli "Lappi - Aitoa ja alkuperäistä!", ja erityisesti saamelaiskulttuuria ja sen suhdetta matkailuun pohdittiin usean puhujan voimin.

Aitous ja alkuperäisyys ovat kovasti liitännäisiä kestävään matkailuun. Jos matkailija Lapin matkallaan ostaa matkamuiston, jonka pohjassa komeilee "made in China"-teksti, kuinka aito ja alkuperäinen matkamuisto oikeasti on? Voin suoranaisesti pahoin aina käydessäni Joulupukin pajakylässä Rovaniemellä, sillä juuri siellä useissa matkamuistomyymälöissä myymälän valikoima koostuu pääosin kiinalaisista halpatavaratuotteista, joita matkailijat ostavat vain tekstien Suomi, Lapland, Arctic Circle tai Santa Claus takia. Jos näiden tuotteiden tilalla olisi myynnissä aitoja, Lapissa ja Suomessa tehtyjä tuotteita ja käsitöitä, paranisi matkailun taloudellinen kestävyys huomattavasti, kun tuotteen myynnistä saadut tulot eivät vuotaisikaan enää ulkomaille. Mutta ilmeisesti kiinalaistenkin kuuluu saada osansa Lapin matkailutulosta, vai?

Matkailuparlamentissa ehdottomasti mielenkiintoisimman ja kantaaottavimman puheenvuoron piti Saamelaiskäräjien edustaja Heikki Paltto. Hän kummeksui sitä, kuinka matkailua kehitetään kopioimalla toisen kansan kulttuuriperintöä aitojen elämysten sijaan. Aitous ja alkuperäisyys ovatkin erityisen tapetilla puhuttaessa alkoperäiskansoihin liittyvästä matkailusta (indigenous tourism). Saamelaiskulttuuriin liittyvissä matkailutuotteissa joudutaan usein painimaan juuri kulttuuriperinnön ja tuotteistamisen välillä ja pohtimaan, mikä on oikeasti pyhää. [Mikäli aihe kiinnostaa enemmän, suosittelen tutustumaan Allison M. Johnstonin teokseen Is the Sacred for Sale: Tourism and Indigenous Peoples] Paltto nosti esiin myös saamelaisten huolenaiheet matkailuteollisuuden eettisyydestä, ja ihan aiheesta. Viime talvena viedessäni brittituristiryhmää vierailemaan kodassa saamassa Lapin kasteen, en tiennyt itsekään oliko meitä tervehtimässä oikea saamelainen vai joku, joka ainakin kovasti yritti pukeutua niin.

Palton mukaan Saamelaiskäräjät kokevat Lapissa pienimuotoisen ekologisen matkailun, joka tulee saamelaisten elinkeinojen säilymistä, tulevaisuuden elinkeinona. Paltto jopa väläytti ideaa saamelaismatkailuyritysten sertifikaatista, "joka kertoisi turistille että he asioivat kestävän kehityksen mukaisesti toimivan, eettisen matkailuyrityksen kanssa. Merkki olisi takuu myös matkailíjoille, että he saavat sellaista aitoa palvelua, josta ovat maksaneet". Tässä vaiheessa puhetta mieleni lauloi jo hallelujaata, sentään saamelaiset ovat selkeästi ymmärtäneet matkailun tulevaisuuden suunnan ja kuinka matkailua Suomessa voisi kehittää! Tällaisen sertifikaatin laadinnassa olisin ehdottomasti mukana, näkisin mielelläni sen jopa koko Lapin matkailuteollisuuden kattavana, ei vain saamelaismatkailuyrittäjien keskuudessa.

Lopuksi käytännön esimerkki Inarissa tehdystä oivallisesta peliliikkeestä ekomatkailun suuntaan. Inarijärven rannalla oli telakoituna hauskan näköinen valkoinen katamaraani, Inari III. Viime vuonna vesille laskettu risteilyalus kulkee hiljaisella sähkömoottorilla eikä tee aaltoja, ja mikä parasta, laiva on myös rakennettu Inarissa! Hybridimoottori kuluttaa dieseliä n. 3 litraa tunnissa, kun vastaavan kokoinen risteilyvene imisi polttoainetta jopa 40-100 litraa tunnissa. Säästö polttoainelaskussa on aikamoinen. Etsiessäni lisää tietoa laivasta huomasin kuitenkin taas jälleen harmikseni, että yrittäjän nettisivuilla ei lue mitään aluksen ekologisuudesta. Se jokin lyhyt teksti laivan ominaisuuksista kun toisi niin paljon lisäarvoa hyvälle tuotteelle!

Parlamentti oli oikein antoisa kokemus. Paljon puhettahan siellä kuultiin kestävästä matkailusta, toivottavasti sanat johtavat myös tekoihin. Tämä oli ensimmäinen käyntini näin pohjoisessa, Inari ja Pohjois-Lappi yllättivät positiivisesti! Ehkä sinne tulee palattua vielä ekomatkailun kehittämismerkeissä, ilmapiiri lyhyen visiitin perusteella näyttäisi alueella ainakin olevan oikeanlainen.

Lähteet:
Kaikki matkailuparlamentin esitykset, kuten myös referoimani Heikki Palton puhe, löytyvät Lapin liiton sivuilta.
Ekologinen risteilyalus ylitti odotukset (Tekes 2011)

Tykkää Facebookissa
Seuraa Twitterissä