sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Oulangan PAN Park, vihdoin koettu

Pääsin pari viikkoa sitten toteuttamaan koko kesän to do-listalla olleen vaellusretken Oulangan kansallispuiston (vaikkakin menomatkalla puiden lehdet tahtoivat jo kovasti näyttää syksyn merkkejä). Oulankaan ympäristötietoista matkailijaa vetää se, että puisto on osa WWF:n euroopanlaajuista kansallispuistojen PAN (Protected Area Network) Parks -verkostoa, jonka tehtävänä edistää Euroopan erämaa-alueiden luonnonsuojelua ja kestävää matkailua. Oulangan kansallispuisto liittyi verkostoon vuonna 2002.

Retkeni alkoi Oulangan luontokeskuksesta tutustuen kansallispuiston geologiaan ja lajeihin. Vaikka aikarajoitteista johtuen jouduin saapumaan puiston lähtöpisteelle autolla (julkisilla matkani olisi venähtänyt kolmen päivän mittaiseksi), oli kulkuyhteyksiä tutkiessani mukava huomata kansallispuiston reittien lähtöpisteiden kautta kulkevan myös bussiyhteyden sekä kesäisin että talvisin. Harvinaista herkkua erämaassa.


Luontokeskuksessa esillä olleen vanhan männyn
tarina oli aikamoinen!

Luontokeskuksen kansallispuistotuotteita ostamalla tuetaan
 puistojen ylläpitoa. Itselleni mukaan lähti Riisitunturin
kansallispuiston T-paita, sattuneesta syystä :)

Reittivalinnakseni päätyi Kiutakönkään 8 km mittainen päiväreitti. Reitin varrella esiteltiin Oulangan kasvillisuutta sekä kerrottiin reitin varren luontonähtävyyksistä. 

Hui hai Hiidenlampi

PAN-puistot ovat esimerkillisiä kohteita alueista, joissa luontomatkailua kehitetään kestävästi. PAN Park -sertifikaatin myöntämiseen puiston tulee läpäistä tiukka kriteeristö, puistoalueen tulee mm. koostua erilaisista vyöhykkeistä, joista erämaavyöhykkeellä kalastus, metsästys ja moottorikelkkailu ovat täysin kiellettyä.

Verkostoon liittyvät olennaistesti myös PAN Parks -partnerit, eli puistojen alueella matkailupalveluja tarjoavat yritykset, jotka ovat toiminnassaan sitoutuneita tukemaan luonnonsuojelua ja paikallisyhteisön elinvoimaisuutta. Oulangassa yrityksiä on seitsemän, joista Basecamp Oulanka -safariyritys on ehdottomasti yksi ekomatkailun edelläkävijöitä Suomessa: yritys on mm. muuttanut koskenlaskussa käyttämänsä perämoottorit täysin sähkökäyttöisiksi ja palveluhintoihin on sisällytetty luonnonsuojelumaksu. Tällä kertaa ei työssäkäyvän aika riittänyt nollapäästöisen koskenlaskentakierroksen kokemiseen, mutta listoilla kyllä tämäkin homma on!

Maisemaa Oulankajoelle

Päiväretki huipentui Kiutakönkään kuohuille. Kuohuja katsellessa mieleeni siinti jo haave melontaretkestä Oulankajokea pitkin Paanajärven kansallispuistoon, joka yhdessä Oulangan kanssa muodostaa ensimmäisen valtion rajat ylittävän PAN-puistoparin. On hienoa, että kyseinen sertifikaatti tuo luontomatkailun asiat tapetille myös rajan toisella puolella, josta linnut tuovat viestiä myös siellä käytävistä kaivoskeskusteluista. Luontohan kun ei tunne rajoja.

Kaiken kaikkiaan päivä Oulangalla oli upea, jälleen kerran tuli todettua miten hienoa on että joku tällaisten erämaa-alueiden suojelun ja ylläpidon puolesta on jaksanut ja jaksaa yhä tehdä töitä. Me luontomatkailijat voimme, ja meidän pitääkin edesvaikuttaa tähän työhön: sen sijaan että kohteissa vain käydään, siellä myös ostetaan ja kulutetaan retkeilyn lomassa tuotteita ja palveluita, jotka kyseisen alueen toimintaa tukevat.

Kiutaköngäs kuohuineen ja onnellinen vaeltaja.
Erityiskiitos äidille reissuseurasta!

Lähteet:
Panparks.org
Yhteinen PAN Parks -sertifikaatti vahvistaa Oulangan ja Paanajärven kansallispuistojen yhteistyötä (Luontoon.fi)


Tykkää Facebookissa
Seuraa Twitterissä