maanantai 6. elokuuta 2012

Metsätaloudestako Suomen ekomatkailuvaltti?

Juri Laurila ehdotti Lapin Kansan mielipideosastolla 30.6. metsätalouden nostamista Lapin ekomatkailuvaltiksi. Laurila kyseenalaistaa metsätalouden ja matkailun vastakkainasettelun, ja painottaa metsätalouden olevan suurin esimerkki luonnon kestävästä käytöstä, joka tuo samalla hyvinvointia maaseudulle.

Laurilan näkökulma on kieltämättä erittäin houkutteleva. Oikein hoidettuna metsätalous on kestävää, eli metsien kunto, tuottavuus ja monipuolisuus säilyy. Kestävän metsätalouden toteutumista voidaan todentaa mm. sertifioinnilla, Suomen talousmetsistä 95 % ovatkin sertifioituja. Laurilan mielestä ajatustavan muutoksella voisi saada vetovoimaisen ekomatkailuvaltin. Kerrotaan miten asiat oikeasti ovat: miksi avohakkuu on tehty, miten sen uudistuminen varmistetaan ja mitä kaikkea se tuo hyvinvointina, hyödykkeinä, työpaikkoina ja raaka-aineena Suomelle. Samalla voitaisiin kertoa myös eri metsätyypeistä, myös niistä suojelluista. Laurila mainitsee myös, että metsätalouden toimijat voisivat kouluttaa matkailualan yrittäjiä mikäli heiltä tietoa aiheesta puuttuu.

Jos itse ottaisin osaa tällaiselle "ekomatkalle", jäisin kuitenkin pohtimaan mitä kierrokseen laittamallani rahalla oikein tuetaan. Uusiutumattomalla energialla pyöriviä tehtaita ja Itämeressä sahatuotteita kuljettavia vuotoherkkiä rahtialuksia, vaiko kestävämmän metsätalouden tutkimusta ja metsien monipuolisuutta? On aika selvää mihin ekomatkailija haluaisi rahansa menevän.

Googletukseni metsätalouden opastuskierroksista luonnossa johti minut yllättäen ensimmäiseksi Kanadan opiskelukaupunkiini. Touchwood Tours Prince Georgessa järjestää Laurilan kaavailemia kierroksia talousmetsiin. Mielenkiintoisin tuote yrityksen valikoimassa oli ehdottomasti puunistutusretki. Tätä sopivampaa ekomatkailutuotetta on äkkiseltään vaikea keksiä. Suomalaisista tuotteista etsintäni ei kuitenkaan tuottanut tulosta.

Lähteet:
Maa- ja metsätalousministeriö: Metsien hoidon ja käytön kestävyyttä arvioidaan


Tykkää Facebookissa
Seuraa Twitterissä

1 kommentti:

  1. Touchwood Tours on todellakin jo tuotteistanut ajatukseni. Toivottavasti myös suomalaiset matkailupalveeluiden tarjoajat heräävät käyttämään tuota maassamme niin tavallista metsänhoitoa matkailuvalttina. Ehkä suurin kynnys onkin juuri se, että se on niin arkista. Se ei sitä kuitenkaan ole varsinkaan ulkomaalaisille turisteille.

    Juri Laurila

    VastaaPoista