lauantai 28. heinäkuuta 2012

Suomalainen ekomatkailublogi, tässä se nyt on!


Seikkailuni suomalaisen ekomatkailun maailmaan alkoi yli vuosi sitten, hassua kyllä, Kanadassa. Olin jo ennen opiskelijavaihtoon lähtöä päättänyt tehdä opinnäytetyöni ekomatkailun tilanteesta Suomessa. Kanadalaisessa yliopistossa minulle tarjoutui mahdollisuus osallistua ekomatkailu-kurssille ja asiantuntevien opettajien innoittamana perehtyä alaan tarkemmin. Pääsin myös testaamaan ekomatkailupalveluja.

Ekomatkailun pariin minut veti kiinnostus kestävään matkailualaan sekä tekemäni havainnot: Suomesta puuttuvat ekomatkailutuotteet ja niiden markkinointi. Esimerkiksi googlettamalla ”ekomatkailu Suomi”, ”ekomatkailuyritys” tai ”ecotourism Finland” ei ensimmäiselle sivulle ponnahda ainuttakaan tulosta ekomatkailupalveluja Suomessa tarjoavasta yrityksestä, toista sivua moni googlettaja tuskin jaksaa selata. Voiko tämä siis tarkoittaa että maassa, jonka matkailuvaltti on sen luonto, ei tarjota ekologisia luontomatkailupalveluja valveutuneille matkailijoille?

Maailmalla ekomatkailun sanotaan olevan yksi nopeinten kasvava matkailun haara. Costa Rica ja Australia ovat ekomatkailun edelläkävijämaita, Ruotsissakin alaa markkinoidaan ahkerasti. Haasteelliseksi ekomatkailun tekee kuitenkin sen määrittäminen: yhtä globaalia määritelmää ekomatkailu-termille ei ole olemassa.  Akateemisia ja alan organisaatioiden eri määritelmiä vertailemalla voidaan kuitenkin päätellä ekomatkailun olevan  kestävän kehityksen mukaista matkailua luonnossa, jossa matkailijalle annetaan samalla ympäristökasvatusta. Tätä määritelmää käytin tutkimuksessani ja tulen käyttämään myös tulevissa kirjoituksissani.

Saatin opinnäytetyöni Suomen ekomatkailunäkemyksistä valmiiksi helmikuussa 2012, ja se on laatuaan ensimmäinen 2000-luvulla. Tämän blogin tarkoituksena on jatkaa opinnäytetyöni aloittamaa keskustelua ekologisemmasta matkailualasta, ja tarkastella sekä pohtia ekomatkailu-ilmiötä suomalaisesta näkökulmasta. Tällä hetkellä työskentelen matkailumarkkinoinnin parissa pienessä mutta piskuisessa kylässä Lapissa. Eläminen keskellä erämaata tarjonnee oivat puitteet luontomatkailusta bloggaamiselle J

Tykkää Facebookissa
Seuraa Twitterissä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti